Kuchenki
Ciepły posiłek po męczącej wędrówce, gorąca herbata w deszczową noc, pożywna zupa w mroźny dzień… Te trzy rzeczy łączy jedno: ciepła woda. Podczas każdej wyprawy niezbędna jest odpowiednia kuchenka, która pozwoli nam tę wodę uzyskać.
W zależności od rodzaju wyprawy i przewidywanego zastosowania możemy wybrać kuchenkę gazową nakręcaną na butlę, kuchenkę na kartusz, spirytusową czy benzynową.
Gdy wybieramy się na urlop z naszą przyczepą najlepsza będzie butla gazowa o większej pojemności np. 5kg lub 11 kg., którą możemy podłączyć do kuchenek gazowych, tzw. nablatowych. To taka turystyczna wersja kuchenki domowej. Zazwyczaj z dwoma lub trzema palnikami.
Kiedy jedziemy pod namiot, ale nie będziemy się często przemieszczać (a więc nie będziemy musieli dźwigać) najtańszym w użytkowaniu rozwiązaniem będzie kuchenka nakręcana na butlę gazową, tzw. turystyczną (od 0,5 kg do 5 kg). Kuchenki takie mogą być jedno lub dwu palnikowe, na nóżkach, bez nóżek, z uchwytem ułatwiającym przenoszenie, bez uchwytu – w zależności od naszych potrzeb i wygody.
Na wyprawę w góry, spływ kajakowy czy wędrówkę pieszą lepiej zabrać niewielką kuchenkę np. zasilaną kartuszem gazowym, gazem do zapalniczek, czy spirytusem. Takie kuchenki zazwyczaj są lekkie i mają niewielkie rozmiary, a tym samym nie stanowią dużego obciążenia.
Kuchenki jednopalnikowe nakręcane na butle gazowe
Kuchenki dwupalnikowe nakręcane na butle gazowe turystyczne
Kuchenki gazowe na kartusze gwintowane
Kuchenki gazowe na kartusze przebijane
Kuchenki nablatowe gazowe na propan-butan
Kuchenki nablatowe gazowe na gaz ziemny
Taborety gazowe na propan-butan